Wat is een Family Entertainment Center?

Ruim 25 jaar geleden openden de eerste Family Entertainment Centers in Nederland, overgewaaid uit de Verenigde Staten. Deze amusementscentra groeiden uit van een paar flipperkasten in een speelhal naar professionele gamehallen met thematische experience-concepten. De leden van FEC Nederland zijn ondernemers met entertainment centers waar gameliefhebbers zich vermaken met arcadegames, behendigheidsautomaten en kermisautomaten.

Family Entertainment Centers in Nederland

Nederland telt ongeveer 27 Family Entertainment Centers. De omvang en invulling variëren sterk. Van een gamehal met behendigheidsspelen, games en kermisautomaten, een bowlingbaan met spelautomaten en grijpmachines tot een kartcenter met lasergames. Ook steeds meer vakantieparken hebben een gamehal waar je bijvoorbeeld kunt lasershooten en VR Experiences beleeft. De verwachting is dat het aantal Family Entertainment Centers in Nederland de toekomst groeit.

Spellen en games Family Entertainment Centers

Family Entertainment Centers aangesloten bij FEC Nederland bieden geen kansspelen, louter behendigheidsspelen en kermisautomaten. Een greep uit het aanbod van onze leden:

* Klassieke games zoals Pacman en Mario Kart;
* Games met een Virtual Reality bril;
* Augmented Reality games;
* Airhockey;
* Autoracespel;
* Basketbal met NBA Hoops;
* Flipperkasten;
* Spelletjes zoals Candy Crush;
* Muntschuivers en grijpmachines bekend van de kermis.

Kosten Family Entertainment Center

Hoeveel geld bezoekers uitgeven in een FEC hangt af van de speelduur en de gespeelde spellen. Zo koop je bij Gamestate, een van de leden van FEC Nederland, een oplaadbare pas die goed is voor een aantal te spelen games. Hetzelfde pasje waarop het saldo staat, is ook een spaarkaart. Aan het einde van een gespeelde spel, ontvang je tickets die je kunt inwisselen voor een prijs.

Wie gamen in Family Entertainment Centers?

Vriendengroepen, ouders met kinderen, tieners, stellen en collega’s van bedrijven voor een bedrijfsuitje. FEC’s hebben een breed leisure-aanbod voor iedereen in de leeftijd vanaf 12 jaar. De spellen en games van FEC’s moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen en wetgeving. Ook gelden voorwaarden voor leeftijd en lengte.

Arcadehallen met behendigheidsgames

Veel leden van FEC Nederland runnen een arcadehal, een fysieke locatie met verschillende spelvormen. Deze hallen bieden alleen behendigheidsspelen en kermisautomaten zoals grijpkranen en coin pushers. Bij een behendigheidsspel heb je als speler invloed op de uitkomst van het spel dat je speelt en zijn kennis en spelinzicht bepalend voor de score. Denk aan een autoracespel of Airhockey.

Kermisautomaten

Veel automaten in de speelhallen zijn kermisautomaten, soms ook wel ticketmachines genoemd. Na afloop van een game of na het behalen van een bepaalde score ontvangen spelers tickets of punten op een eigen pasje. Deze zijn in te wisselen tegen kleine en grote prijzen – van gadget tot iPad – in de gameshop, geschikt voor jong en oud. De maximale marktwaarde van een prijs die de leden van FEC Nederland uitkeren, is € 1.000,-.